Σελίδες

Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Κύπρος, παραλία Παχύαμμος

Το 2003, μετά από την απρόσμενη απόφαση της τ/κ πλευράς, άνοιξαν τα σύνορα και μετά από 30 χρόνια μπορεί πια κανείς να κινείται άνετα από την μια πλευρά στην άλλη.
Από τότε που πήγα στην «άλλη» πλευρά, το ενδιαφέρον μου για την Κύπρο ανέβηκε κατακόρυφα. Δεν είναι ότι στην νότια (ε/κ) πλευρά δεν υπάρχουν όμορφα μέρη, απλά αφενός το γεγονός ότι μπορώ πια να έχω μια συνολική εικόνα του νησιού και αφετέρου, η ραγδαία ανάπτυξη της νότιας πλευράς, δίνουν μια ιδιαίτερη σημασία στις εξορμήσεις στην βόρεια Κύπρο.
Ένα από τα ομορφότερα και πιο ενδιαφέροντα μέρη του νησιού, κυρίως από την άποψη του φυσικού τοπίου είναι η «μύτη» της Κύπρου, η επαρχία της Καρπασίας. Άλλωστε, κοιτώντας τον χάρτη του νησιού αναπόφευκτα το μάτι πάει σε αυτό το σημείο. Η ιδιαίτερη μορφή της χερσονήσου αυτής, τραβούσε πάντα το ενδιαφέρον μου και γεννούσε ένα έντονο αίσθημα περιέργειας για αυτόν τον τόπο.
Η Καρπασία είναι ιδιαίτερη από πολλές απόψεις. Πρώτον είναι το μέρος όπου μετά το ’74 ξέμειναν οι περισσότεροι ε/κ, γνωστοί και ως οι «εγκλωβισμένοι». Το κεφαλοχώρι της Καρπασίας είναι το Ριζοκάρπασο, όπου και σήμερα υπάρχει η εκκλησία (που λειτουργεί) δίπλα στο τζαμί και το ελληνικό καφενείο δίπλα στο τούρκικο. Δεύτερον, στην μύτη της χερσονήσου υπάρχει το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα των χριστιανών του νησιού. Τρίτον, είναι το τελευταίο σημείο στο νησί στο οποίο θα μπορούσαμε να πούμε πως η ανάπτυξη, η αλλοτριωτική αυτή δύναμη, δεν έχει «πατήσει (ακόμα) το πόδι της».
Στον δρόμο προς το μοναστήρι και ενώ βλέπεις την θάλασσα μια από αριστερά και μια από δεξιά, λίγο πριν την είσοδο του, φτάνεις σε ένα σημείο που η θέα σε αποζημιώνει στο μέγιστο για το μεγάλο ταξίδι που έχεις κάνει (ο προορισμός αυτός είναι ο πιο «απομακρυσμένος» του νησιού, γεγονός που εξηγεί κατά μία έννοια και το χτίσιμο του μοναστηριού σε αυτό το ακριτικό σημείο).
Είναι η παραλία γνωστή ως Παχύαμμος… Τεράστια, από τις μεγαλύτερες που έχω δει ποτέ, χωρίς κανένα μόνιμο χτίσμα, εκτός από δυο καντίνες πολύ μακριά η μία από την άλλη, με καταπληκτική λευκή και μαλακή άμμο, με αμμόλοφους και άνετη για ελεύθερες διανυχτερεύσεις, αγαπημένο σημείο που αφήνουν τα αυγά τους οι χελώνες, προστατευμένη από την unesco… ένας μικρός παράδεισος… ένα μέρος στο νησί που με έχει σίγουρα κερδίσει….

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παχιαμμιτες ολων των κρατων ,
ενωθειτε!

psarras είπε...

Πρέπει να είναι η τρακοσιοστή εξικοστή πέμπτη Παχιά Άμμος που παίζει! Ωραία μοιάζει πάντως και ωραίο το briefing περί Κύπρου γενικά..

Ανώνυμος είπε...

pantws pws sas fenetai na kanonizame fasi kypro kalokairi??
spitia exoume
autokinita exoume
krasia exoume
party mporoume na kanoume opou k opote goustaroume

think about it tha mporousame na tin gyrizame kai OLH

N.I.T. είπε...

amaaan...

Lost

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

nice pause...!
tha ithela na katevena kanena 5imero katw....oxi gia tin paralia alla pio polu psithika gia tis 2 plevres..you know what i mean

unpause είπε...

gegnika exoun pesei sto trapezi idees na organothoume na kateboume kamia 10ria oloi mazi... exoume spitia aytokinita kai tetoia...

Sraosha είπε...

Επικοινωνήστε μαζί μου να σας πω πώς και τι.